Categorie: "Eredivisie"

‘Ajax is doodziek’

Sinds vandaag heb ik een nieuwe rubriek in het leven geroepen: ‘Oude Doos‘. Want ook de clubs uit de Jupiler League hebben roemruchte histories. De een wat roemruchter dan de ander. Vandaag aandacht voor Cambuur dat in het seizoen 1998/1999 uitkwam in de eredivisie.

Op 11 april 1999 komt Ajax naar Leeuwarden en wordt met indrukwekkende cijfers weer richting Amsterdam gestuurd: 4-1.

‘Ajax is doodziek’ kopt de Telegraaf een dag later.

Hier de beelden

Zout in de wonden van De Graafschap

Een ludieke actie van Vitesse-fans. Afgelopen nacht stortten een aantal supporters 750 kilo zout op de Vijverberg, de thuishaven van De Graafschap.

De Vitesse-supporters deden dit onder het motto ‘Een doekje voor het bloeden? Zout in de wonden..’, lieten ze in een mailtje weten.

Een tegenactie op het vorige seizoen, zo blijkt. Toen legden De Graafschap-supporters na een 1-0 winst op Vitesse een spandoek neer bij het Gelredome met de tekst: Een doekje voor het bloeden.

Ook voetbalbierblikjes Jupiler?

Amstel komt met een nieuw ding: van AZ, Ajax en Feyenoord komt de bierfabrikant op de markt met bierblikjes met het clublogo.

De blikken, 50 cl, zijn vanaf maandag 24 augustus verkrijgbaar in winkels van Albert Heijn, Dirk van den Broek, C1000, Hoogvliet, Super de Boer, Plus en Supercoop. De blikken worden met name verkocht in de regio waar de clubs actief zijn. In totaal brengt de brouwer ruim een miljoen exemplaren op de markt. De blikken bier kosten 89 cent per stuk.

Lijkt me een goed idee voor Jupiler. Denk namelijk niet dat Amstel het idee ook gaat uitvoeren in de Jupiler League.

Realistische verwachtingen VVV en RKC

VVV Venlo en RKC Waalijk, de clubs die vorig jaar beiden promoveerden naar de Eredivisie, zijn duidelijk over hun doelstelling van dit jaar: Overleven!

Ruud Brood, trainer van RKC, is er zich van bewust dat zijn ploeg nu nog niet klaar is voor het seizoen. “Het is duidelijk dat we er nog wel wat spelers bij willen en moeten hebben. We moeten slim zijn, met het huren van spelers bijvoorbeeld. Als straks bekend is welke jongens bij andere clubs buiten de boot vallen, kunnen we wellicht wat doen.”

Collega Jan van Dijk overschat zichzelf ook niet. “Negentig procent van de clubs is normaal gesproken beter dan wij.”In de Jupiler League waren we vaak oppermachtig. Nu is dat totaal anders. We moeten niet meer zo naïef aanvallen, maar juist proberen zo lang mogelijk geduld op te brengen. Vorig seizoen speelden we vaak met vijf mensen achter de bal en vijf ervoor. Nu zal die verhouding wat anders liggen, met zes mensen achter de bal.”

Als ik beide clubs zo inschat, verwacht ik dat RKC rechtstreeks terugkeert naar de Jupiler League. VVV daarentegen kan nog wel eens voor verrassingen gaan zorgen. Maar daarbij is het wel afhankelijk van een ding: blijft Honda wel of niet?

Wie komt de Jupiler League versterken?

Zeg het maar: wordt het Roda JC, De Graafschap, FC Volendam of wellicht ADO Den Haag. Met nog een competitieronde in het verschiet, is het erg spannend onder in de eredivisie.

Roda JC heeft de minste papieren, de nummer laatst moet volgende week naar de Kuip waar Feyenoord wacht. De Graafschap speelt thuis tegen FC Volendam en ADO Den Haag ontvang Vitesse.

Dat lijkt me appeltje eitje. Roda JC, welkom in de Jupiler League.