Categorie: "KNVB Beker"

Gefeliciteerd Ajax!

Gisteren wonnen de Amsterdammers moeizaam met 2-1 in Apeldoorn van AGOVV. Op deze blog schreef ik gisteren dat ik er van overtuigd was dat AGOVV Ajax zou verslaan. Zo ver kwam het niet, maar het had wel gekund.

Jan Van Halst sprak bij RTL7 vooraf over een 0-6, 0-7 voor de Amsterdammers. Ik denk dan toch dat Van Halst wat vaker in Jupiler League moet gaan kijken. Natuurlijk is er een groot niveauverschil tussen Ajax en AGOVV, maar in het bekervoetbal spelen andere aspecten mee. Zoals een slecht kunstgrasveld of onderschatting (Suarez en Van der Wiel op de bank) bijvoorbeeld.

Voor AGOVV is zo’n wedstrijd de belangrijkste van het jaar, terwijl Ajax het meer als een verplicht nummertje ziet. Dat verschil in beleving was gisteravond de Amsterdammers bijna fataal geworden.

Maar toch: Ajax gefeliciteerd!

Loting derde ronde KNVB-beker

Loting derde ronde:
Gemert – WHC
Roda JC – PSV
Heracles Almelo – HFC Haarlem
Sparta Rotterdam – VVV-Venlo
NEC – Excelsior
sc Heerenveen – RBC Roosendaal
AZ – Spakenburg
FC Twente – Capelle

Helmond Sport – ASWH
FC Dordrecht – Ajax
Feyenoord – FC Den Bosch
Go Ahead Eagles – FC Emmen
De Treffers – NAC Breda
Baronie – Excelsior Maassluis
Vitesse – FC Groningen
Jong De Graafschap – FC Zwolle

Terugblik AGOVV-trainers op CL-finale 1995

Vanavond is het AGOVV Apeldoorn tegen Ajax Amsterdam. Hoewel de kenners denken dat AGOVV geen schijn van kans maakt, ben ik een andere mening toebedeeld. Het duel heeft een speciaal tintje, de Apeldoorners worden namelijk getraind door twee oud-Ajacieden, John van den Brom en Peter van Vossen.

In Het Parool blikken ze terug op de gewonnen Champions League-finale van 1995 in Wenen. Beide spelers maken deel uit van de Ajax-selectie, maar komen niet in actie. Van den Brom zit op de tribune, Van Vossen zit naast onder andere Patrick Kluivert op de bank. Van Vossen was na het laatste fluitsignaal niet bepaald blij, geeft de Zeeuw eerlijk toe: “Ik was nog teleurgesteld. Tot aan de finale had ik namelijk alles gespeeld in de Champions League. Ik viel altijd in, áltijd. Speelde ook veel in de basis en nu mocht ik niet eens invallen. Ik baalde omdat ik aanvoelde dat de kans op een finale waarschijnlijk nooit weer zou komen.”

Van den Brom was wel meteen blij: “Het voelde namelijk ook als mijn succes. Daar staat Van Gaal voor. Iedereen is onderdeel van de groep tot en met de vaste buschauffeur aan toe.”

Bekijk hier nog eens de beelden van die Champions League-finale (de kwaliteit van de beelden laat de wensen over):

Slaapverwekkend PSV

Wat een saaie pot gisteravond. PSV trad aan tegen De Graafschap in Eindhoven en het was live op RTL7. Na een half uur, stand 1-0, inspiratieloos voetbal (PSV wilde niet, De Graafschap kon niet) ben ik maar gestopt met kijken, want ik kon mijn ogen niet meer open houden.

Deze goal van Ibrahim Afellay heb ik dus gemist. Het is alsof je op de tribune zit.

AGOVV verslaat Ajax in beker

Ik weet het zeker, vanavond hangt er opnieuw een verassing in de lucht. Ajax wordt namelijk verslagen door AGOVV. Waarom? Nou, AGOVV draait goed en speelt thuis. Het gras in Apeldoorn is nep, een kunstgrasveld dus. (Martin Jol: “Ik hoorde dat AGOVV het slechtste kunstgras van Nederland heeft. We zullen het zien.”)

En op een donderdagavond naar Apeldoorn, dat spreekt de Ajacieden natuurlijk niet aan en hoewel Jol er alles aan doet, is onderschatting niet te vermijden.

Kortom mijn voorspelling: AGOVV bekert vanavond verder.

Vertrek Capa en Goumans aanstaande?

Hoe zou het het nu met Fuat Capa zijn?  De trainer van MVV ligt al tijden hevig onder vuur bij de supporters. De resultaten dit seizoen vallen behoorlijk tegen en de prestatie van gisteren tegen Spakenburg was dramatisch. MVV verloor met 3-1.

De voorzitter van MVV hoorde ik onlangs zeggen op tv dat hij achter Capa blijft staan. Mocht de Turkse trainer toch opstappen of ontslagen worden, dan vertrekt ook hij, aldus Joseph Goumans.

“Schandalig dat we er zes tegen krijgen”

Fantastisch dat bekervoetbal. Zo speelde Excelsior gisteren met maar liefst 6-6 gelijk tegen hoofdklasser Haaglandia.

“Het is schandalig dat we er zes om de oren krijgen. Als het er nou eens eentje was geweest, maar dit mag nooit gebeuren. Maar wij hebben in ieder geval nog gewonnen”, zei verdediger Leen van Steensel na afloop.

Dat het verschil tussen de topamateurs en de Jupiler League niet zo groot is, bleek maar weer eens. “Haaglandia is overigens een vrij behoorlijke Hoofdklasser, ze konden wel wat.”