Categorie: "Supporters"

Cambuur-hooligans voor de rechter

Voor tientallen Cambuur-hooligans krijgen de play-offs van vorig seizoen nog een vervelend staartje. Bijna vijftig ‘fans’ verschijnen in november voor de rechtbank in Leeuwarden. De verdachten hebben volgens het OM een aandeel gehad in de rellen na het duel met Roda JC op 3 juni.

Nog eens twaalf supporters zullen op een later tijdstip voor de rechter moeten verschijnen. Naar twee supporters wordt nog gezocht.

Tijdens de rechtszitting in november worden de verdachten verschillende misdrijven ten laste gelegd. Een gedeelte wordt beschuldigd van openlijke geweldpleging en de rest van poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De zittingsdagen zijn op 11, 13 en 30 november.

Henkie van Kralingen, wie kent hem niet

Nou om eerlijk te zijn, ik kende hem niet. Maar nu wel. In eerste instantie dacht ik bij Henkie van Kralingen aan een Rotterdamse havenarbeider of vrachtwagenchauffeur. Maar niets is minder waar. Henkie van Kralingen is het strip-icoon van de supporterssite ERFC.nl van Excelsior getekend door supporter en striptekenaar Fabian Luijten.

Leer Henkie van Kralingen ook kennen.

200 hooligans op de vuist in Deventer

Ongeveer 200 voetbalhooligans zijn zaterdagavond met elkaar op de vuist gegaan op de Beestenmarkt in Deventer. Rond 20.30 uur bekogelden ze elkaar met stenen en riepen racistische leuzen naar elkaar. Ook lokten de twee groepen elkaar uit en hebben ze een auto beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen en ook nog geen aanhoudingen verricht.

Lees meer bij De Stentor.

“Daarom zijn we dus 110% anti-Cambuur!”

Twee Cambuur-supporters van achttien en negentien jaar zijn in de nacht van woensdag op donderdag ingerekend omdat zij graffiti spoten op het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De Leeuwarders brachten op het gebouw in geelblauwe Cambuurkleuren de tekst ‘LWD Anti-Fries’ aan.

Agenten zagen dat het duo zich verdacht gedroeg. Bij het zien van de politie kozen de mannen het hazenpad, maar even later werden ze alsnog aangehouden. Ze droegen een tas met daarin spuitbussen met gele en blauwe verf.

“Daarom zijn we dus 110% anti cambuur!” schrijft een supporter als reactie.

Nog tien relschoppers Cambuur gezocht

Het plaatsen van foto’s van 21 relschoppers van Cambuur op de website Dadergezocht.nl sorteert duidelijk zijn effect.

Binnen 24 uur tijd bezochten ruim zesduizend mensen de fotosite. Een relschopper meldde zich uit eigen beweging bij de politie.

Daarnaast kon de politie de identiteit van elf anderen vaststellen door de vele tips die binnenstroomden. Er zijn nog tien onbekende verdachten in de zaak, maar de politie verwacht dat ze snel tegen de lamp zullen lopen.

Lees ook: Relschoppers Cambuur gezocht

‘Je moeder stinkt naar vis’

Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar FC Volendam-speler Melvin Platje heeft vannacht samen met zijn ploeggenoot Kelvin Maynard in de cel gezeten. Het tweetal verloor met FC Volendam van FC Omniworld (2-1) en voelde zich na afloop uitgedaagd door de supporters van de thuisclub, waarna een handgemeen volgde.

Een supporterssite meldt dat Platje tijdens het duel enige malen onderwerp van spreekkoren was . Onder meer “Melvin Platje, je moeder stink naar vis” kwam ten gehore.

Kan me niet voorstellen dat Platje daardoor reageerde op de supporters. Daar moet toch wel iets meer aan de hand zijn geweest.

Clubs treden harder op tegen supporters

In het betaald voetbal wordt vaker hard opgetreden tegen supporters die de huisregels in het stadion overtreden. Vorig jaar legden clubs 350 keer een stadionverbod op. Dat is drie keer zo veel als het jaar daarvoor.

In de meeste gevallen ging het om lichte vergrijpen, zoals het beledigen van een steward of roken in het stadion. Daarnaast legde de KNVB 733 landelijke stadionverboden op voor zwaardere overtredingen, variërend van openbare dronkenschap tot zware mishandeling. Dit seizoen worden de regels nog strenger.

Zo verbiedt Feyenoord het dragen van Palestijnse shirts bij wedstrijden tegen Ajax. Die kleding wordt beschouwd als een provocatie. Verder werken politie en justitie aan een landelijke databank om hooligans beter te kunnen herkennen.

Bron: NOS